Galaxy S6: Resetare dispozitiv
aprilie 28, 2015
iPhone un telefon performant
iunie 14, 2015

Inlocuire ecran iPhone 5

Orice obiect lasat liber are tendinta de a cadea – astfel se poate rezuma forta gravitationala, o forta care pare sa aiba o putere aparte asupra celor mai scumpe telefoane. Sa luam ca exemplu cel mai popular model de pe piata, iPhone 5.

Cu 20% mai usor decat predecesorul iPhone 4S, acesta cantareste 112 grame si are un display de 4 inch respectiv o rezolutie de 1.136×640. L-ati scapat de curand si in prezent il aveti lipit cu banda adeziva sau inca incercati sa va convingeti ca puteti vedea suficient de bine printre crapaturile ecranului?

Este cazul sa faceti macar o evaluare sumara a pagubelor. Poate va ganditi ca pagubele sunt minore si ca doar ecranul este afectat, nu si technologia de display din spatele acestuia. Haideti mai intai sa facem diferenta:

Touch screen-ul unui iPhone poate detecta si raspunde la mai multe puncte de touching receptionate simultan. Compania Apple este cea care a revolutionat sistemele de tip multi touch prin lansarea pe piata a primului model de iPhone. Acesta consta in trei straturi: cel de la suprafata, care este doar un ecran protector de sticla, cel de la mijloc, digitizer-ul responsabil cu detectarea impulsurilor tactile, si LCD-ul, liquid crystal display, tehnologia stratului interior, responsabil cu redarea imaginilor.

De-a lungul timpului, inovatiile au constat in apropierea respectiv alipirea acestora, apogeul reprezentandu-l tehnologia in-cell de la baza noului iPhone. Prin aceasta, LCD-ul si digitizer-ul formeaza un singur strat. Vestea deloc buna pentru cei care au nevoie de servicii de inlocuire ecran iPhone 5 este ca cele doua straturi sunt, in continuare, lipite. Prin urmare, nu il puteti schimba pe unul fara celalalt. Chiar daca pagubele sunt relativ mici, doar la nivelul ecranului de sticla, atunci cand va hotarati sa faceti schimbarea, veti plati si pentru display-ul de sub acesta.

Dupa cum era de asteptat, procesul de inlocuire face parte din categoria celor care nu ar trebui puse in aplicare acasa. Alaturi de baterie, ecranul este un element esential al telefonului iar demontarea si inlocuirea acestuia cu altul nou presupune miscari fine si de mare precizie, care sa coordoneze instrumente speciale.

Nu va lasati furati de mirajul kit-urilor pentru inlocuire ecran sau display iPhone pe care le gasiti peste tot pe internet. Chiar si cei care se incumeta sa le foloseasca fara a apela la ajutor profesionist declara ca, de regula, folosirea altui model de display decat cel original face ca doar la unul din zece iPhone-uri reparate in acest regim sa mai functioneze apoi senzorul de proximitate.

Daca apelati la un service GSM care are instrumentele necesare pentru a opera un iPhone 5, ar trebui sa platiti pentru neglijenta initiala, dar sa beneficiati de componente marca Apple si sa primiti o noua garantie pentru display-ul in cauza. S-a vorbit multa vreme despre faptul ca implementarea tehnologiei in-cell face ca productia display-urilor sa fie ingreunata, motiv pentru care furnizarea acestor componente sa fie foarte lenta. Se pare insa ca aceasta problema s-a mai remediat. Ramane de vazut cat va trebui sa asteptati pentru inlocuirea unui display atunci cand n-ati facut decat sa…. spargeti primul strat al ecranului.